TRY
Türkçe
Çanakkale

İçindekiler

Çanakkale'nin Çekiciliği: Tarihle İç İçe, Doğayla Bütünleşen Unutulmaz Bir Şehir

Türkiye’nin en önemli tarihi ve kültürel şehirlerinden biri olan Çanakkale, Çanakkale Savaşı’nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası, Truva Antik Kenti, Assos Antik Kenti, Bozcaada ve Gökçeada gibi birçok turistik mekana ev sahipliği yapmaktadır. Çanakkale yolculuğuna çıkmadan önce oldukça kapsamlı bir “Çanakkale’de gezilecek yerler listesi” hazırlayabilir ve turunuzu bu seçenekler çevresinde planlayabilirsiniz. İster kültürel mirasa yönelik ister doğal turizm amacıyla olsun, ülkemizin gözbebeklerinden olan Çanakkale ili her turistin zevkle gezeceği lokasyonlardan biridir. İster tarihi mekanları keşfedin, ister eşsiz doğal güzelliklerin ve denizin tadını çıkarın, ister eğlenceli aktiviteler yapın! Çanakkale size unutulmaz bir tatil deneyimi kucaklayacaktır. Nereden başlayacağını bilemeyenler için tadımlık bir Çanakkale gezi rehberimiz yayında!

Çanakkale’de Gezilecek Tarihi Yerler Hangileridir?

Çanakkale, antik çağlardan günümüze uzanan zengin bir tarihe sahiptir. Şehir, geçmişten günümüz pek çok tarihi mekanı hem şehir merkezinde hem de şehrin çevresinde kucaklar. . İşte Çanakkale’de gezilecek tarihi ve turistik yerler:

- Çanakkale Şehitleri Anıtı ve Harp Müzesi

Çanakkale Savaşı’nın yaşandığı bölgeyi görmek ve şehitlerimizi anmak için ziyaret edebileceğiniz Çanakkale Şehitleri Anıtı ve Harp Müzesi, 1971 yılında ziyarete açıldı. Anıt, 41,5 metre yüksekliğinde ve 4 cephesinde şehitlerin isimlerinin yazılı olduğu bir eser. Müzede ise, bu olağanüstü tarihi savaşa ait fotoğraf, belge, silah, mühimmat, üniforma ve çeşitli askeri eşyalar sergilenmektedir. Çanakkale Savaşı’nın tarihini ve önemini anlamak için öncelikli olarak görülmesi gereken bir lokasyondur. Şehitliğin içinde yer aldığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı da tüm bu alanı tarihi ve doğal güzellikleri ile korunmaktadır. Milli park içerisinde pek çok farklı şehitlik ve mezarlıklar, anıtlar, siperler, ve tabyalar yer alır. Çanakkale Şehitliği ve Tarihi Gelibolu Yarımadası Milli parkı, tarihi ve doğal bir miras olarak ziyaret edilmelidir. Bölgeyi hakkını vererek gezmek için gezi planlarınızda en azından yarım gününüzü ayırmanızı tavsiye ederiz.

- Truva Antik Kenti

Çanakkale’nin merkezine 30 km uzaklıkta bulunan Truva Antik Kenti, dünyanın en eski ve en ünlü antik kentlerinden biridir. Homeros’un İlyada destanında anlattığı Truva Savaşı’nın yaşandığı yer olduğu düşünülen Truva Antik Kenti, 9 farklı katmandan oluşmaktadır. Hellenistik ve Roma Dönemlerini kapsayan Troya VIII. ve IX. katmanlardan günümüze hamam, odeion, tiyatro, bouleuterion gibi mekanlar kalmıştır. Dünya tarihçesi açısından da önemli bir lokasyon olan Truva Antik Kenti, 1998’den beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Antik kent için özel inşa edilen Troya Müzesi'nde bugün kentten çıkan orjinal eserlerin yanı sıra geçmişte Çanakkale Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen eserleri de görmek mümkündür. Truva Antik kentinin geçmişine ve mitolojik anlatılarına dair daha kapsamlı bilgiyi “Truva Antik Kenti: Geçmişe Efsanevi Bir Yolculuk” başlıklı blogumuzda okuyabilirsiniz. Eğer Çanakkale’de kültür gezisi yapacaksanız, Truva Antik kentini ve Troya Müzesi’ni ziyaret etmek için de tur planınızda genişçe bir zaman dilimi ayırmanızı öneririz.

- Kilitbahir Kalesi

Çanakkale Boğazı’nın Avrupa yakasında yer alan Kilitbahir Kalesi, Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış bir kaledir. Kale, boğazın kontrolü ve savunması için stratejik bir noktadır. Kale, savaş dönemlerinde birçok kez kuşatılmış ve hasar görmüştür. Bugün, kale, tarihi bir mekan olarak ziyaretçilere açıktır.

- Namazgah Tabyası

Çanakkale Boğazı’nın Asya yakasında yer alan Namazgah Tabyası, Çanakkale Savaşı’nda önemli bir rol oynamış bir savunma yapısıdır. Tabya, 1800’lü yıllarda inşa edilmiş ve 1915 yılında modernize edilmiştir. Tabya, 16 adet  top ile düşman gemilerine ateş açmış ve Nusret Mayın Gemisi’nin döktüğü mayınları korumuştur; bu yüzden tabya, savaşın seyrine önemli ölçüde hizmet etmiştir.

- Çanakkale Aynalı Çarşı

Çanakkale’nin merkezinde yer alan Aynalı Çarşı, 19. yüzyılda inşa edilmiş bir çarşıdır. Çarşının adı, içindeki dükkanların aynalı olmasından gelmektedir. Çarşı, hediyelik eşya, takı, baharat, kumaş, antika gibi birçok şey bulabileceğiniz, çarşıda birçok kafe ve restoran da yer alır.

- Assos Antik Kenti ve Behramkale Köyü

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde Behramkale Köyü’nde yer alan Assos Antik Kenti, Helenistik ve Roma dönemlerine ait kalıntıları ile ünlüdür. Burada, Athena Tapınağı, Antik Tiyatro, Agora, Nekropol ve Liman gibi önemli yapılar bulunur. Assos Antik Kenti’ne çıkarken aynı zamanda Behramkale köyünü de ziyaret edebilir, köyün taş evlerini, daracık sokaklarını ve pek tabii muhteşem manzarasını deneyimleyebilirsiniz. Köyde, Assos Antik Kenti’ne çıkan merdivenli bir yol, tarihi bir hamam, bir cami ve bir çeşme bulunur. Meşhur sakızlı Türk kahvesini bu cadde üzerinde tadabilir, hediyelik olarak da satın alabilirsiniz. Behramkale Köyü ile birlikte Assos Antik Kenti, tarihi ve arkeolojik bir yolculuk yaparken aynı zamanda kuzey Ege’nin serin sularında denize girmek isteyenler için kaçırılmaması gereken noktalardır.

Bu başlıca noktaların yanı sıra Çanakkale ilinin hemen hemen her ilçesinde I. Dünya Savaşı ve çanakkale cephesi ile ilgili bir müzenin ya da yapının olduğunu, bu müzelerin bazılarının resmi devlet kurumları çatısı altında bazılarının ise tamamen şahsi girişimler ile oluşturulduğunu ekleyelim. Çanakkale’de gezerken her an karşınıza yeni bir müze, ilçe ye ait bir kale ya da sur çıkabilir ya da antik Truvalılar ile aynı yoldan geçiyor olabilirsiniz!   

Çanakkale’de Gezilecek Doğal Yerler Nerelerdir?

Kültürel ve tarihi mirasının yanı sıra Çanakkale kenti, doğal güzellikleriyle de göz dolduran bir şehirdir. Şehir merkezinde ve çevre ilçelerde birçok plaj, koy, tabiat parkı ve şelale yer alır. Çanakkale’de doğa ile bütünleşecek ya da dinlenme amaçlı bir tatil arayışındaysanız sizin için de pek çok alternatif mevcut. İşte Çanakkale’de gezilecek ve öne çıkan doğal yerler:

- Bozcaada

Çanakkale’nin en güzel adalarından biri olan Bozcaada, turkuaz renkli suyu ve ince kumlu sahili ile göz kamaştırır. Ada, şarapçılık, rüzgar gülleri, tarihi kale, Rum mahallesi ve Ayazma Plajı gibi birçok özelliği ile ünlüdür. Ada, huzur ve keyif arayanların tercih ettiği bir yerdir.

- Gökçeada

Çanakkale’nin en büyük adası olan Gökçeada, doğal ve kültürel güzellikleri ile ziyaretçilerini büyülemektedir. Ada, mavi bayraklı plajları, tarihi köyleri, rüzgar sörfü imkanları, organik ürünleri ve lezzetli yemekleri ile ünlüdür. Ada, doğa ile iç içe bir tatil yapmak isteyenler için idealdir. Bozcaada ve Gökçeada Ege Denizi’nde ülkemiz toprağı olan ve  yerleşime açık iki ada olması açısından da önem arz eder.

- Kaz Dağları

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yer alan Kaz Dağları, Türkiye’nin en yüksek oksijen oranına sahip bölgesidir. Kaz Dağları, zengin bitki örtüsü, şelaleleri, göletleri, yürüyüş parkurları ve kamp alanları ile doğa severlerin uğrak noktasıdır. Tatillerinde sağlık ve huzur arayanların yakın dönemdeki kaçış lokasyonlarından olan Kaz Dağları’na dilerseniz turlarla dilerseniz bireysel olarak da gidebilirsiniz.

Çanakkale’de Nerede Denize Girilir?

Tıpkı İstanbul gibi ortasından boğaz geçen Çanakkale kentinde pek çok güzel plaj yer almaktadır. Çanakkale plajları, genellikle akıntı nedeniyle temiz ve suyu soğuk denizleri, uzun kumsalları ve doğa ile iç içe olan güzellikleri ile ziyaretçilerini ağırlar. Çanakkale plajları, şehri deniz tatili için tercih eden turistlere, dinlenmek ve güneşlenmek isteyenlere ideal bir seçenekler sunarken, ayrıca su sporlarına yönelik de olanaklar sağlamaktadır. Çanakkale’de denize girilebilecrk ve tatil yapılacak plajlar arasında şunlar sayılabilir:

- Kefalos Plajı

Çanakkale’nin en büyük adası olan Gökçeada’da bulunan Kefalos Plajı, mavi bayraklı bir plajdır. Plaj, ince kumlu ve uzun bir sahile sahiptir. Plajın adı, burada bulunan antik Kefalos Kenti’nden gelmektedir. Plaj, rüzgar sörfü yapmak için de uygun bir alandır.

- Kadırga Koyu

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yer alan Kadırga Koyu, kendine özgü özellikleriyle ziyaretçilerini adeta cezbeder. Denizin hızla derinleştiği bu plaj, çakıl taşlarından oluşan sahil şeridiyle dikkat çekiyor. Plaj, huzurlu ve sakin atmosferiyle Kadırga Koyu’ndan ayrılırken buraya mutlaka yeniden gelmek isteyeceksiniz.

- Sivrice Plajı

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yer alan Sivrice Plajı, doğal bir güzelliktir. Plaj, kumlu ve sığ bir denize sahiptir. Plaj, çocuklu aileler için ideal bir yerdir. Plajın çevresinde, kamp yapabileceğiniz birçok alan bulunmaktadır.

- Akvaryum Koyu

Çanakkale’nin Bozcaada adasında yer alan Akvaryum Koyu, adını, kristal berraklığındaki denizinden almaktadır. Koy, su altı güzelliklerini keşfetmek için şnorkel ve deniz gözlüğü gibi ekipmanları yanınıza almanızı öneririz. Koy, su altı dalışları için de uygun bir alana sahiptir.

- Eceabat Halk Plajı

Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde yer alan Eceabat Halk Plajı, şehir merkezine yakın bir plajdır. Plaj, kumlu ve temiz bir denize sahiptir. Plaj, şezlong, şemsiye, duş, tuvalet, kafe gibi imkanlar sunmaktadır. Plajdan ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz.

- Güneyli Plajı

Çanakkale Güneyli Plajı, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Güneyli köyünde yer almaktadır. Ege Denizi kıyısında yer alan plaj, ince kumlu ve sığ denizi ile ünlüdür. Plaj, mavi bayraklı bir plajdır ve her yıl yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görmektedir. Plajda, şezlong, şemsiye, duş, WC gibi temel olanaklar mevcuttur. Ayrıca, plaj çevresinde yeme-içme ve alışveriş için çeşitli işletmeler bulunur. Güneyli Plajı, özellikle yaz aylarında yüzmek, güneşlenmek ve deniz sporları yapmak için ideal bir seçenektir.

Çanakkale’de Yapılacaklar Listesi

Çanakkale’de saydığımız ve hatta pek çoğu bu yazımızda sayamadığımız gezilecek tarihi ve doğal yerlerin yanı sıra yapılacak birçok farklı aktivite de yer almaktadır. 

Bunlardan bazıları şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Tekne Turu: Çanakkale’nin koylarını ve adalarını keşfetmenin en güzel yolu tekne turu yapmaktır. Tekne turlarıyla Bozcaada, Gökçeada, Kilitbahir, Nara Burnu, Saros Körfezi gibi yerlere giderek denizin ve doğanın keyfini çıkarabilirsiniz. Tekne turlarında yüzme, şnorkelle dalış, balık tutma gibi aktiviteler de yapabilirsiniz.
  • Şarap Tadımı: Çanakkale’nin en önemli ürünlerinden biri olan şarap, Bozcaada ve Gökçeada gibi adalarda üretilmektedir. Bu adalarda, şarap üretimini ve tarihini öğrenebileceğiniz birçok şarap evi ve bağ bulunmaktadır. Şarap tadımı yaparak, Çanakkale’nin lezzetli ve kaliteli şaraplarını deneyebilirsiniz. Ayrıca dönemsel bağ bozumlarına ve beraberin düzenlenen festivallere de katılabilirsiniz. 
  • Rüzgar Sörfü: Çanakkale’nin rüzgarlı ve dalgalı denizi, rüzgar sörfü yapmak için idealdir. Çanakkale’de, rüzgar sörfü yapabileceğiniz birçok plaj ve koy bulunmaktadır. Bunlardan bazıları Ayvacık’taki Babakale Koyu, Gökçeada’daki Aydıncık Plajı, Bozcaada’daki Ayazma Plajı ve Çanakkale Merkez’deki Güzel Yalı Plajı’dır. Rüzgar sörfü yaparak, Çanakkale’nin denizinin keyfini çıkarabilirsiniz.
  • Tarihi Yolculuk: Çanakkale, yazımızın girişinde de belirttiğimiz üzere tarihi bir yolculuk yapmak için eşsiz bir fırsattır. Çanakkale’de, Çanakkale Savaşı’nın yaşandığı yerleri, Truva Antik Kenti’ni, Assos Antik Kenti’ni, Kilitbahir Kalesi’ni, Aynalı Çarşı’yı ve daha birçok tarihi mekanı ziyaret ederek, tarihe tanıklık edebilirsiniz. Tarihi yolculuk yaparak, Çanakkale’nin kültürel mirasını yerinde keşfedebilirsiniz.

Önemli İpuçları

  • Çanakkale turu planlarken tarihi geziyi ve deniz tatilinizi iki ayrı dönemde planlamanızı tavsiye ederiz. Tarihi açıdan görülmesi gereken pek çok lokasyonu Nisan-Mayıs ya da Eylül/Ekim gibi bahar aylarında, deniz tatilini ise su sıcaklığının en yüksek olduğu Temmuz-Ağustos aylarında planlayabilirsiniz. Bu sayede her iki tatil türüne de doyasıya vakit ayırabilirsiniz. 
  • Eğer tur ile gidiyorsanız tarihi yarımadayı ve Truva Antik Kenti’ni rehber eşliğinde gezmek hem bilinçli gezmenizi hem de bu kapsamlı alanlarda zamanı daha iyi kullanmanızı sağlayacaktır. 
  • Çanakkale’de şehir içi ulaşımda pek çok ayrı minibüs hattı olduğunu da ekleyelim.  

Çanakkale'nin eşsiz tarihine ve doğal güzelliklerine tanık olmak için biletiniz.com üzerinden kolayca Çanakkale otobüs bileti alabilirsiniz. Çanakkale otobüs biletinizi hızlı ve güvenli bir şekilde satın alarak, şehrin zengin kültürünü keşfetmek için unutulmaz bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Uygun fiyatlarla sunulan otobüs biletleri ile bütçenizi zorlamadan, konforlu bir seyahat deneyimi yaşayabilirsiniz.

Eğer daha hızlı bir seyahat tercih ediyorsanız, Çanakkale uçak bileti seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Biletiniz.com, çeşitli havayolu firmaları arasında sizin için en uygun çanakkale uçak biletini bulmanıza yardımcı olur. Ucuz çanakkale otobüs bileti veya uygun çanakkale uçak bileti arayışınızda, biletiniz.com'un geniş seçenekleri ve kullanıcı dostu arayüzü size kolaylık sağlayacaktır. Çanakkale'nin eşsiz atmosferini keşfetmek için hemen biletinizi alın!

İçindekiler

Önerilen Seyahat Yazıları

Eskişehir’in Tarihi ve Kültürel Mirasını Keşfedin
Eskişehir, Anadolu’nun kalbinde yer alan ve hem tarihi hem de modern yönleriyle dikkat çeken bir şehirdir. Eskişehir ve çevresi tarihlenmesi 9500 yıl öncesine dayanan bölgedeki ilk yerleşim yerlerinden biridir. Tarih boyunca Farklı medeniyetlere ve kültürlere ev sahipliği yapan bu kadim şehir, yüksek oranda miras turizmi potansiyeline sahiptir. Bu bağlamda Eskişehir’de tarihi ve kültürel mirası keşfetmek isteyenler için birçok seçenek mevcuttur diyebiliriz. Bu blog yazımızda, Eskişehir’in en önemli simgelerinden biri olan Odunpazarı’ndan başlayarak, size bozkırın ortasında bir cennet olan Eskişehir’in öne çıkan diğer güzelliklerini de tanıtacağız. 
Uçak Biletiİstanbul Uçak BiletiAnkara Uçak Biletiİzmir Uçak BiletiAntalya Uçak BiletiAdana Uçak BiletiKıbrıs Uçak Bileti
Popüler Havayolları
THYPegasusSunExpressAnadoluJetGermanwingsDeltaEmirates
© 2023 tüm haklar saklıdır. Biletiniz.com